To eleganckie i zrównoważone wino jest ekspresją zarówno odmiany Viognier, jak i Chardonnay, uprawianych na najbardziej kredowych terroir. Część wina dojrzewała w beczkach z dębu, przez kilka miesięcy.
Styl | wytrawne |
Kolor | białe |
Rocznik | 2018 |
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | IGT Toscana Bianco |
Szczepy | Viognier, Chardonnay |
Format | 0,75 L |
Winnica | Caiarossa |
W 2004 Winnica Caiarossa została przejęta przez holenderskiego biznesmena Erica Albadę Jelgersma, właściciela Château Giscours i Château du Tetre w Margaux. Posiadłość leży w Val di Cecina (Ripabella), na wybrzeżu Toskanii. Czerwona barwa żwirowych gleb nadaję nazwę winnicy. Winorośla porastają wzniesienia otaczające Caiarossę. Bogactwo gleby w magnez i minerały pomaga uprawiać wiele szczepów takich jak: Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah, Grenache, Mourvedre, Chardonnay i Viognier. Dominique Genot winemaker i menadżer winnicy jest dumny, że jego wina u boku takich firm jak Ornellaia czy Sassicaia wygrywają trofea i nagrody.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?