W rocznikach, gdzie pozwala na to pogoda, wybierane są najlepsze winogrona z trzech najważniejszych Cru: Cannubi, Liste i Fossati. Spontaniczna fermentacja w zbiornikach cementu, po której następuje maceracja, która w niektórych przypadkach może trwać nawet 50 dni. Dojrzewanie w dużych beczkach z dębu słowiańskiego przez sześć lat, następnie sześć miesięcy w butelce przed wypuszczeniem na rynek.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2012 |
Kraj | Włochy |
Region | Piemont |
Apelacja | DOCG Barolo Riserva |
Szczepy | Nebbiolo |
Format | 0,75 L |
Winnica | Borgogno |
W 1761 Bartolomeo Borgogno zakłada winnicę, której rozwój i jakość docierają nawet na dwór carskiej Rosji. W 1920 Cesare Borgogno przejmuje zarządzanie winnicą, zmieniając jej losy. Rozpoczyna eksport win za granicę, do Argentyny, Europy i Stanów Zjednoczonych. Ma wielką intuicję, aby zapomnieć o połowie produkcji Barolo Riserva w piwnicy i sprzedać ją dopiero dwadzieścia lat później. 1955 Francuski Instytut Apelacji d’Origines pozywa Borgogno do sądu pod zarzutem skopiowania nazwy regionu Burgundii. 1967 Osiedle przyjmuje nazwę „Giacomo Borgogno & Figli”. 1968 Cesare Borgogno umiera, a zarządzanie majątkiem przechodzi w ręce jego wnuczki Idy i jej przyszłego męża Franco Boschisa.1972 Na aukcji historycznego wina odbywającej się w Turynie butelka Borgogno Barolo z 1886 roku trafia pod młotek za kwotę 530 000 lirów. Absolutny rekord czasu i najwyższy wynik, jaki kiedykolwiek osiągnęło jakiekolwiek włoskie wino. 1984Do firmy dołączają synowie Idy i Franco, Cesare i Giorgio Boschis. 2008 Winiarnię nabywa rodzina Farinetti, mocno trzymająca się tradycji. 2009 Trwa ważny remont głównego budynku, przywracający mu pierwotny wygląd. 2013 Wracając do betonu. Borgogno postanawia wrócić do stosowania cementu betonowego jako ekskluzywnego materiału do produkcji zbiorników fermentacyjnych. 2015 Następuje kilka dużych zmian: początek przejścia na praktyki organiczne i zakup 3 ha winnic w rejonie Tortony do produkcji Timorasso. 2016 Borgogno rozpoczyna ważną renowację historycznych piwnic w Barolo, odnawiając stare betonowe fermentory i odnawiając inne obiekty produkcyjne. Ponadto 11 ha winnic w jednej z najlepszych lokalizacji w pobliżu Alby, Madonna di Como, zostaje dodanych do istniejących 20 ha będących własnością Borgogno. 2019 Przejście na produkcję ekologiczną daje pierwsze efekty: w przypadku części winnic faktycznie od czerwca 2019 r. posiadamy certyfikat ekologiczny. Na pozostałą część trzeba będzie poczekać do 2020 roku. Każde M.G.A. daje wina o szczególnej osobowości. W tym samym roku wynajęliśmy 2,5 ha nebbiolo z Barolo do La Morra, w renomowanej M.G.A. Annunziata. 2020 Zwiększa się liczba nieruchomości w obszarze Tortona. Do produkcji naszego Timorasso kupujemy 5 hektarów w Valbonie. 2022 Narodziny pierwszej odmiany Derthony, Scaldapulce.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?