Dolcetto to czerwony szczep winorośli, pochodzący z Włoch, uprawiany Piemoncie i w Ligurii. Wysokie plony Dolcetto sprawiają, że szczep ma niewielką ilość tanin i jest bardzo lekkie. Budową i smakiem przypomina typowe Beaujolais.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Kraj | Włochy |
Region | Piedmont |
Apelacja | DOC |
Szczepy | Dolcetto |
Format | 0,75 L |
Winnica | Cascina Saria |
Dolcetto to czerwony szczep winorośli, pochodzący z Włoch, uprawiany Piemoncie i w Ligurii. Wysokie plony Dolcetto sprawiają, że szczep ma niewielką ilość tanin i jest bardzo lekkie. Budową i smakiem przypomina typowe Beaujolais. Jest lekkie nie ma wielkiego potencjału do leżakowania i powinno być konsumowano maksymalnie do 2-3 lat od roku zbiorów. Dolcetto z winnicy Cascina Saria jest owocowe, mało taniczne z lekkimi aromatmi czerwonych owoców. Może być schłodzone gdzie także ukaże swoje walory smakowe.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?