Aromaty wina o intensywnym rubinowym kolorze charakteryzują się silną wyrazistością odmianową, z dużą ilością czerwonych owoców, malin i lukrecji. Na podniebieniu wino od razu wykazuje mocne taniny z dużą dozą połysku i finezji, wraz z równoważącą, tonizującą kwasowością i pikantnymi nutami mineralnymi, które dodają finiszowi i posmakowi długości i trwałości. Dojrzewało w beczce ok 14 miesięcy.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2010 |
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Apelacja | IGT Toscana |
Szczepy | Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc |
Format | 0,75 L |
Winnica | Marchesi Antinori |
Posiadłość Tenuta Tignanello znajduje się w samym sercu Chianti Classico. Dwie cenne winnice posiadłości znajdują się na tym samym zboczu wzgórza, Tignanello i Solaia, na glebach pochodzących z margli morskich z okresu pliocenu, bogatych w wapień i łupek. W tych winnicach produkowane są dwa markowe wina z posiadłości, Solaia i Tignanello, które zostały określone przez międzynarodową prasę jako „jedne z najbardziej wpływowych win w historii włoskiej uprawy winorośli”. Według Marchesi Antinori, Solaia i Tignanello to nieustanne wyzwanie i niekończąca się pasja. Posiadłość Tignanello posiada winnice autochtonicznych winogron Sangiovese, a także kilka innych nietradycyjnych odmian, takich jak Cabernet Franc.Tignanello było pierwszym Sangiovese dojrzewającym w barriques, pierwszym współczesnym czerwonym winem zmieszanym z nietradycyjnymi odmianami (szczególnie Cabernet) i jednym z pierwszych czerwonych win w regionie Chianti Classico, które nie wykorzystywały białych winogron. Tignanello to kamień milowy. Jest produkowany z wyborem Sangiovese, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?