Z większością Sauvignon Blanc i nutą Sémillon, Caillou blanc jest wytwarzany na wzór białych win burgundzkich. Wino jest bardzo aromatyczne, z żywą osobowością i wrażliwością, którą można odnaleźć we wszystkich rocznikach. Sauvignon Blanc, Semillon dojrzewało na osadzie z mieszaniem w beczkach przez 8 miesięcy.
Styl | wytrawne |
Kolor | białe |
Rocznik | 2013 |
Kraj | Francja |
Region | Bordeaux |
Apelacja | Saint-Julien |
Szczepy | Sauvignon Blanc, Sémillon |
Format | 0,75 L |
Winnica | Château Talbot |
Z płaskowyżu Saint-Julien można dostrzec w oddali Château Talbot pośród oceanu winorośli, parków i wysokich drzew. Osiedle ma bogatą historię. Jego nazwa pochodzi od Connétable Talbot, hrabiego Shrewsbury, gubernatora Guyenne, a także bycia słynnym angielskim dowódcą wojskowym, który został pokonany w bitwie pod Castillon w 1453 roku. W 1855 roku, w czasie klasyfikacji wzrostu Médoc i Graves zarządzonej przez cesarza Napoleona III, Château Talbot był promowany jako czwarty sklasyfikowany wzrost Saint-Julien. Przez kilka dziesięcioleci należał do markiza Aux i został zakupiony w 1918 roku przez Désiré Cordier. Należy pamiętać, że produkowana jest niewielka ilość białego wina Château Talbot Caillou Blanc. To jedno z najstarszych białych win produkowanych w regionie Médoc.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?