WineCenter - zapraszamy do naszego salonu w Szczecinie.
Château Filhot, Grand Cru Classé, Sauternes Zobacz większe

Château Filhot Grand Cru Classé Sauternes

Gabriel de Vaucelles jest bezpośrednim potomkiem Romaina de Filhot, co czyni Chateau Filhot jedną z niewielu pozostałych winnic Bordeaux, które wciąż są w rękach tej samej rodziny, która posiadała posiadłość przed rewolucją francuską. 300-letnia nieprzerwana linia sukcesji jest jeszcze bardziej niesamowita, jeśli weźmie się pod uwagę, że rodzina Filhotów założyła posiadłość w 1709 roku!

Więcej szczegółów

Cena po zalogowaniu

  • Wysyłka tego samego dnia
  • Darmowa dostawa od 500zł
  • Gwarancja najwyższej jakości win
Masz pytanie? Zadzwoń!
Telefon +48 882 190 130
+48 602 499 960
Godziny pracy infolini Pon. - So.: 10:00 -18:00

Napisz do nas

Email: pkalinski@winecenter.pl

Opis

Styl słodkie / deserowe
Kolor białe
Rocznik 1982
Kraj Francja
Region Bordeaux
Apelacja Grand Cru Classé
Szczepy Sémillon, Sauvignon blanc, Muscadelle
Format 0,75 L
Winnica Château Filhot

Więcej informacji

Obszar winnic rozciąga się na 62 hektary (150 akrów) z 350-hektarowej posiadłości z odmianami winorośli 60% Sémillon, 36% Sauvignon blanc i 4% Muscadelle. Ich roczna produkcja to średnio 6500 skrzynek. Château Filhot, archaicznie nazwany Maison Noble de Verdoulet, jest winnicą sklasyfikowaną jako Deuxième cru classé w apelacji Sauternes w Gironde. Uważany przez niektórych niesłusznie pominięty w klasyfikacji Premier cru, Filhot produkuje wino bardziej wytrawne niż Château d'Yquem, i jest bardzo prestiżowe.Chateau Filhot to jedna z największych posiadłości w Bordeaux. Mniej niż 20% ich ziemi jest uprawiane pod uprawę winorośli, pozostała część to zieleń, lasy, parki i jeziora. Filhot najlepiej smakuje w temperaturze 14 stopni Celsjusza, Chłodna, prawie piwniczna temperatura nadaje winu więcej świeżości i orzeźwienia. Wino naturalnie rozgrzeje się w kieliszku, jednocześnie rozwinie bardziej aromatyczną złożoność i wyostrzy się. Wino można podawać z daniami z owoców morza, zwłaszcza ze skorupiaków, homarów, krabów i ostryg w połówkowej skorupce. Foie gras to idealne połączenie z jego naturalnymi słodkimi, słonymi i pikantnymi właściwościami. Chateau Filhot można również łączyć z pieczonymi daniami z kurczaka, cielęciny i wieprzowiny, które są albo pikantne, albo przyrządzane z nutą słodyczy. Pikantna kuchnia azjatycka, surowe ryby, takie jak sushi lub sashimi, oraz ser, zarówno twardy, jak i miękki, również świetnie komponują się z zacnym Sauternes.

Produkty powiązane

Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.

Czy masz ukończone 18 lat?