Bogate złoto z zielonkawymi refleksami. Wosk pszczeli i banan, kandyzowane owoce, suszona morela, trochę muszli ostryg, algi kombu, mentol, majeranek, suszona morela. Bardzo miękki atak w ustach, średnia gęstość ekstraktu, intensywnie lepka, stosunkowo dojrzała kwasowość, bogata słodycz, okrągła i rozpływająca się, bardzo charakterystyczna przyprawa, igły sosny. Wino niczym nektar.
Styl | słodkie / deserowe |
Kolor | białe |
Rocznik | 2006 |
Kraj | Niemcy |
Region | Mozela |
Apelacja | Mosel |
Szczepy | Riesling |
Format | 0,375 L |
Winnica | Weingut Selbach - Oster |
Selbach-Oster uprawia 21 hektarów na jednych z najlepszych, stromych zboczy Mozeli: 98 procent uprawia Riesling, 2 procent Pinot Blanc. Wiele z ich winnic nie jest szczepionych, niektóre mają nawet 100 lat, a te czcigodne winorośle dają bardzo aromatyczne owoce - małe, soczyste jagody o grubej skórce. Ich koncentracja na jakości zaczyna się od niskich plonów i skrupulatnej dbałości o każdy szczegół uprawy winorośli, co pociąga za sobą ogromną ilość ciężkiej pracy fizycznej - szczególnie na stromych zboczach. Jest to szczególnie ważne podczas zbiorów, kiedy zbierają winogrona ręcznie na wielu stromych zboczach. Fermentacja, przeważnie dzikimi, rodzimymi drożdżami, odbywa się w zimnych piwnicach, co pozwala zachować delikatny, różnorodny aromat i kruchość soku. Połowa ich win dojrzewa w dużych, starych dębowych beczkach („Fuder”), które nie nadają winu drzewnego posmaku, ale pozwalają mu oddychać i dojrzewać. W zależności od tego, co daje Natura, Selbach-Oster produkuje wina Riesling, od całkowicie wytrawnych, do słodyczy win deserowych, od eleganckich i delikatnych po bogate i złożone. Bez względu na stopień wytrawności lub słodyczy, wszystkie wina charakteryzują się nieskazitelną mineralnością ze stosunkowo niewielką ilością alkoholu - jest to wzór wielkiego Mosel Riesling.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?