Barwa granatu z jasnymi refleksami. Nos w nutach mentolowych, które przewidują rodzynki, daktyle, a następnie jeżyny w pełnej dojrzałości. Akcenty cynamonu, słodzonych migdałów, waty cukrowej i orzechów laskowych. Słodkie i jedwabiste wejście z dobrą świeżością i wyrzeźbioną taniną. Delikatnie pikantny finisz z nutami dżemu z czerwonych owoców. Dojrzewało 24 miesięcy w beczkach z dębu.
Styl | słodkie / deserowe |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2018 |
Kraj | Włochy |
Region | Veneto |
Apelacja | IGT Passito Veneto |
Szczepy | Corvina, Corvinone, Rondinella |
Format | 0,375 L |
Winnica | Azienda Agricola Paolo Cottini |
Od czterech pokoleń rodzina Cottini zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina, zawsze w sercu Valpolicella Classico, przekazując z ojca na syna wyjątkowe doświadczenie związane z tym terytorium i tajniki sztuki produkcji wina. Dla założycieli wino oznacza właśnie to: pasję, tradycję, rodzinę. W 2010 roku Paolo zaangażował się wraz z żoną Sarą w stworzenie „Azienda Agricola Paolo Cottini”. Winnice znajdują się w Valpolicella Classico, w różnych miejscach i na wzgórzach o różnej wysokości, od 580 do 180 metrów. Są to gleby o różnych właściwościach orograficznych, zdolne do generowania wysokiej jakości winogron bogatych w smaki, tej samej jakości i bogactwa, które znajdujemy w ich winach. Zawsze podążając za tradycją, przyjmują technikę hodowli Pergola Veronese, więc wszystkie procesy są wykonywane ręcznie.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?