WineCenter - zapraszamy do naszego salonu w Szczecinie.
Château Rieussec “R” de Rieussec Bordeaux Blanc Zobacz większe

Château Rieussec “R” de Rieussec Blanc Sec, Bordeaux

Piękny nos zdominowany przez kwiaty i żywe nuty cytrusowe. Wyrafinowany styl podkreśla bardzo dobrze zintegrowane drewno, które wnosi przyjemną złożoność. Na podniebieniu jest subtelne, wino zyskuje pozostając idealnie zrównoważone. Pomimo tego, że Sauvignon jest mniejszością w mieszance, jest dobrze wyrażony, nie przytłaczając elegancji Sémillon.

Więcej szczegółów

Cena po zalogowaniu

  • Wysyłka tego samego dnia
  • Darmowa dostawa od 500zł
  • Gwarancja najwyższej jakości win
Masz pytanie? Zadzwoń!
Telefon +48 882 190 130
+48 602 499 960
Godziny pracy infolini Pon. - So.: 10:00 -18:00

Napisz do nas

Email: pkalinski@winecenter.pl

Opis

Styl wytrawne
Kolor białe
Rocznik 2017
Kraj Francja
Region Bordeaux
Apelacja Bordeaux Blanc
Szczepy Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle.
Format 0,75 L
Winnica Château Rieussec

Więcej informacji

W XVIII wieku posiadłość Rieussec należała do mnichów karmelitów z Langon. Konfiskata majątku podczas rewolucji doprowadziła do jego publicznej sprzedaży około 1790 r. Jako „obiektu dziedzictwa narodowego” panu Marheilhacowi, ówczesnemu właścicielowi Château La Louvière w Léognan. W klasyfikacji 1855 r. Właścicielem majątku był M. Mayne. Jakość gleby Rieussec zasłużyła na pierwsze miejsce w rankingu Sauternes i Barsac. Po tej dacie historia wiąże się z wieloma zmianami właścicieli. Château Rieussec został przejęty przez Domaines Barons de Rothschild (Lafite) w 1984 roku. Posiadłość obejmowała 110 hektarów, z czego 68 to winnice. Aby zwiększyć potencjał Château, wdrożono rygorystyczne środki, w tym skrupulatne sortowanie winogron i fermentację w beczkach, co zapewnia znacznie lepszą selekcję do mieszania Grand Vin. W 1989 roku zbudowano nową piwnicę, wydłużając okres leżakowania w beczkach. Ilości wyprodukowanego Grand Vin zostały znacznie zmniejszone w latach dziewięćdziesiątych z powodu skrupulatnej selekcji, do tego stopnia, że ​​w ogóle nie wyprodukowano go w 1993 r. (Miało to miejsce również w 1977 r. I ponownie w 2012 r.). W 2000 r. Renowacja dojrzewalni, budowa komory fermentacyjnej oraz modernizacja pomieszczeń recepcyjnych i tłoczni również stanowiły postęp w polityce jakości zapoczątkowanej w 1985 r.

Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.

Czy masz ukończone 18 lat?