Głęboko rubinowy kolor, połączony zmysłowym bukietem czerwonych owoców z delikatnymi taninami, tworzy obfity posmak w ustach. Nieco rustykalne tło wypełnia tło, nadając wyjątkowego charakteru.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2014 |
Kraj | Francja |
Region | Bordeaux |
Apelacja | Graves |
Szczepy | Merlot, Cabernet Sauvignon |
Format | 0,75 L |
Winnica | Château de Chantegrive |
Historia zamku Chantegrive, przegląd Chateau Chantegrive nie jest starą posiadłością, zwłaszcza jak na standardy Bordeaux. Chateau Chantegrive został założony w 1966 roku przez znanego i lubianego dworzanina Henri Leveque. Winnica została sklecona, kupując działki w niezliczonych terroirach położonych w regionie południowych grobów z różnych gmin; Cerony, Illats, Podensac i Virelade.W 95-hektarowej winnicy Southern Graves w Château Chantegrive, posadzono zarówno czerwone, jak i białe winogrona z Bordeaux. Do produkcji czerwonego wina Bordeaux wykorzystuje się 60 hektarów. 35 hektarów zarezerwowanych jest pod produkcję białego wina Bordeaux. W przypadku czerwonych winogron winnica jest obsadzona równym podziałem 50% Merlot i 50% Cabernet Sauvignon. W przypadku białego, winnica jest obsadzona dość ciekawie, w ponownie równym podziale 50% Sauvignon Blanc i 50% Semillon. Terroir to mieszanka żwiru, piasku, wapienia i małych kamieni kwarcowych w glebie. Winorośl ma średnio 30 lat. W celu wyprodukowania czerwonego wina Chateau Chantegrive, wino poddawane jest winifikacji w zbiorniku. Fermentacja malolaktyczna odbywa się w kadzi. Wino dojrzewa średnio w 33% nowych beczkach z francuskiego dębu przez 15 miesięcy. Do produkcji Chateau Chantegrive Blanc winifikacja odbywa się w 50% nowych beczkach z francuskiego dębu. Nie ma kontaktu ze skórą. Nie ma fermentacji malolaktycznej. Chateau Chantegrive produkuje dwie wersje swojego białego wina Bordeaux. Chateau Chantegrive i Cuvee Caroline, które jest nieco wyższą wersją ich białego wina.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?