Kolor w odcieniu głębokiego złota. W nosie bardzo złożone aromaty świeżych moreli, miodu, kwaskowych cukierków, które towarzyszą nutom kandyzowanego imbiru i herbaty Earl Grey. Na podniebieniu soczyste i pełne, z nutami tarty morelowej, białej brzoskwini i cytryny, uzupełnione aromatami kardamonu. Świetna równowaga na długim, kremowym finiszu
Styl | słodkie / deserowe |
Kolor | białe |
Rocznik | 2017 |
Kraj | Węgry |
Region | Tokaji |
Apelacja | Tokaji |
Szczepy | Furmint, Harslevelu, Muscat |
Format | 0,375 L |
Winnica | Château Pajzos |
Firmę założył w 1991 roku Jean-Louis Laborde, właściciel Cháteau Clinet z Pomerol, wraz z Jeanem-Michelem Arcautem i słynnym enologiem Michelem Rollandem. Główną siedzibą firmy jest miasto Sárospatak, znane ze wspaniałego zamku Rákóczich, w piwnicach którego firma przechowuje swoje doskonałe tokaje. Obie posiadłości obejmują historyczne, sklasyfikowane winnice. Winnice Megyer, obejmujące 80 hektarów znajdują się na północ od miasta, zaś 61-hektarowe winnice Pajzos leżą nieco w innym miejscu, mianowice w okolicach Tolcsvy (są tam też piekielnie głęboko wykute piwnice, miejsce dojrzewania tokajów). Wina z posiadłości Cháteau Megyer to pełna gama tokajów charakteryzujących się dobrą jakością w stosunku do ceny, podczas gdy Cháteau Pajzos specjalizuje się w winach z późnego zbioru (bliski perfekcji Hárslevelú i Muscat) i robionych tylko w najlepszych latach, najwyższej klasy, wręcz genialnych tokajach aszú.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?