Aromat i smak zawierają nuty rodzynek, porzeczek, świeżo palonej kawy, marynowanych w cukrze śliwek i fig, prażonych migdałów i pikantnego, kwaskowego pierwiastka skórki pomarańczowej, który utrzymuje dobre 200 gramów cukru resztkowego w idealnej równowadze.
Styl | słodkie / deserowe |
Kolor | białe |
Kraj | Hiszpania |
Region | Navarra |
Apelacja | DO Nawarra |
Szczepy | Muscat |
Format | 0,5 L |
Winnica | castillaCamilo |
Wino jest najpierw przechowywane przez około trzy lata na świeżym powietrzu w 60-litrowych szklanych „demi-johnach”, na otwartej przestrzeni na szczycie winnicy. Zmieniające się temperatury – upał w lecie, śnieg w zimie i zmienne oświetlenie nadają winu szczególne aromaty utleniające i wtórne, które można zobaczyć także w winach z Banyuls i Rivesaltes. Podobnie jak w przypadku systemu Solera do sherry, część trunku jest usuwana po dodaniu nowego wina, więc jest to mieszanka wielu roczników. Widać, że część wina wyparowuje, co oznacza, że zawartość alkoholu w objętości wyniosła 15,5%, mimo że wino zostało wzmocnione jedynie do 15%. Następnie wino dojrzewa w starych, dużych drewnianych beczkach przez 2 lata dla wersji podstawowej (Goya) i 3 lata dla specjalności domowej (Capricho de Goya). Stare beczki są w tym przypadku naprawdę stare, gdyż niektóre z nich to wciąż oryginały z 1856 roku! W przeciwieństwie do nowych beczek, nie nadają one winu żadnego smaku, a jedynie umożliwiają przedostanie się do niego tlenu. Całkowite starzenie się wynosi 7 lat. Capricho de Goya Moscatel produkowany jest przez Bodegas Camilo Castilla, najstarszego producenta w dystrykcie Nawarra. Ponad 100 lat temu na wapienną gliniastą glebę zasadzono moscatel de gran menudo, który jest identyczny z muscat blanc á petit grains.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?