Styl Petrusa jest wyjątkowy. Może to być najbardziej aromatyczne wino z Pomerolu, wypełnione przyprawami, kawą, cynamonem, czekoladą, śliwkami, ciemnymi wiśniami, truflami, mokrą ziemią i świeżymi kwiatami. W najlepszych rocznikach tekstura jest nie z tego świata. Posiada bogactwo i lepkość, a także jedwab i aksamit, których nie może zaoferować żadne inne wino Bordeaux.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2007 |
Kraj | Francja |
Region | Bordeaux |
Apelacja | AOC Pomerol |
Szczepy | Merlot, Cabernet Franc |
Format | 0,75 L |
Winnica | Château Pétrus |
Najlepsze roczniki Petrusa wymagają 20-30 lat, zanim osiągną pełną dojrzałość i zaczną pokazywać swoją prawdziwą esencję i pokazać powód, dla którego niezwykle bogaci miłośnicy wina płacą tysiące dolarów za jedną butelkę Petrusa
Podzielona na 12 oddzielnych parceli, winnica Petrus znajduje się na szczycie najwyższego wzniesienia na płaskowyżu Pomerol na wysokości 40 metrów. Zapewnia to naturalny drenaż. Co ważniejsze, winnice Petrusa mają glebę i terroir unikatowe dla posiadłości. Glina w winnicy Petrus sprawia, że wino jest tak wyjątkowe i niepowtarzalne. W rzeczywistości ten rodzaj gliny nie występuje w żadnym innym regionie winiarskim na świecie!
Petrus, dzieli swoją nazwę z położeniem, wzgórzem Petrus. Jednak nazwa Petrus ma bardziej historyczną stronę. W czasach starożytnych Rzymian posiadłość należała do Rzymianina o imieniu Petrus. Logo wina czerpie inspirację z greckiej wersji św. Piotra „Petros”.
Jean-Francois Moueix i jego dzieci są dziś właścicielami Petrusa. Kiedy Jean-Pierre Moueix zmarł w 2003 roku, jego najstarszy syn Jean-François Moueix przejął kierownictwo Petrusa, podczas gdy Christian Moueix, jego drugi syn kierował produkcją. W 2005 roku Petrus przeszedł bardzo potrzebny remont i modernizację swoich piwnic i kadzi.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?