WineCenter - zapraszamy do naszego salonu w Szczecinie.
Vin Santo della Valdichiana DOC Zobacz większe

Vin Santo della Valdichiana DOC

Vin Santo Santa Cristina ma intensywnie żółty kolor z bursztynowymi refleksami. W nosie wyczuwalne są aromaty typowe dla styl; rodzynki, morele i kandyzowane owoce charakterystyczne dla winogron Malvasia oraz orzechy włoskie typowe dla Trebbiano Toscano. Jego podniebienie jest pełne i giętkie z nutą moreli zapakowanej w syrop; przyjemny i dobrze zbalansowany finisz z nutami ciasteczek migdałowych.

Więcej szczegółów

Cena po zalogowaniu

  • Wysyłka tego samego dnia
  • Darmowa dostawa od 500zł
  • Gwarancja najwyższej jakości win
Masz pytanie? Zadzwoń!
Telefon +48 882 190 130
+48 602 499 960
Godziny pracy infolini Pon. - So.: 10:00 -18:00

Napisz do nas

Email: pkalinski@winecenter.pl

Opis

Styl słodkie / deserowe
Kolor białe
Rocznik 2016
Kraj Włochy
Region Toskania
Apelacja DOC Valdichiana
Szczepy Malvasia, Trebbiano
Format 0,5 L
Winnica Santa Cristina

Więcej informacji

Wysoko na toskańskim wzgórzu, niedaleko Sieny i Perugii, leży historyczne miasto Cortona. Z jednej strony rozciąga się rozległa równina, z drugiej wzgórze i wieś. To urzekająca panorama wokół winnicy Santa Cristina, założonej w 2006 roku, aby wzmocnić i odnowić tradycję wytwarzania wina o tej samej nazwie, 60 lat po pierwszym roczniku. Z biegiem czasu Santa Cristina stała się punktem odniesienia dla ekspertów winiarskich, a także miłośników wina ze względu na zaangażowanie w osiągnięcie jakości. Staranność prowadzenia winnicy i zarządzaniu piwnicami zawsze była motywacją do kontynuowania innowacji i badań w zakresie odkrywania rodzimych i międzynarodowych odmian winogron. Powstała w ten sposób rodzina win jest inna, ale wyróżnia się niepowtarzalnym rzemieślniczym stylem, co jest dowodem trwałego związku między winnicami, terroir i oddaniem człowieka dla ziemi. Vin Santo to historyczne toskańskie słodkie wino podawane w święta, przy ważnych okazjach i dzielone na biesiadnych spotkaniach. Winogrona pozostawia się do wyschnięcia na miesiące, zgodnie z tradycją, a następnie delikatnie wyciska. Fermentacja i leżakowanie trwają co najmniej 2 lata w małych dębowych beczkach, w wyniku czego powstaje wino deserowe z naturalnymi cukrami resztkowymi.

Produkty powiązane

Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.

Czy masz ukończone 18 lat?