Uprawiane biodynamicznie, częściowo dojrzewające w używanych dębowych beczkach. Złożone aromaty czarnych owoców z pieprzem i nutą pikanterii. Ciało średnie do pełnego, wspaniałe ale nie ciężkie. Cudowne, słodkie, dojrzałe owoce i delikatne taniny, narastają pod finisz. Niezwykle zbalansowane. Można je pić po 3 latach, ale najlepiej smakuje po ok. 6 latach i pięknie się starzeje po upływie dekady.
Styl | wytrawne |
Kolor | czerwone |
Rocznik | 2017 |
Kraj | Francja |
Region | Dolina Południowego Rodanu |
Apelacja | AOC Châteauneuf-du-Pape |
Szczepy | Grenache, Mourvedre, Syrah, Vaccarese, Counoise. |
Format | 0,75 L |
Winnica | Domaine de la Mordorée |
Winnica została założona w 1986 roku, przez Francisa Delorme i jego synów Fabrice'a i Christophe'a Delorme. Rodzina nabyła winnice w ciągu następnych 30 lat i dziś posiada 50 ha (124 akrów), z czego większość znajduje się w Lirac, 9 ha w Tavel, 5 ha w Châteauneuf du Pape i 14 ha w Côtes du Rhône. Winnice są rozmieszczone w Lirac i Tavel, więc wina odzwierciedlają zróżnicowany zakres terroir w obrębie każdego Cru. Christophe Delorme, który odegrał kluczową rolę w błyskawicznym wzroście reputacji Mordorée, zmarł tragicznie w wieku 52 lat. Jego żona Madeleine i córka Ambre przejęły stery i wraz z resztą zespołu nadal produkują świeże, stylowe wina, wierne swojemu różnorodnemu terroir. Posiadłość uzyskała certyfikat ekologiczny w 2013 r., a obecnie posiada certyfikat biodynamiczny dla swoich win czerwonych. Mordorée wykorzystuje naturalne drożdże, a wina są fermentowane w stali nierdzewnej, o kontrolowanej temperaturze. Po fermentacji wina dojrzewają w betonie, w przypadku niektórych win z niewielkim użyciem dębowych beczek. Wszystkie wina czerwone wykazują dobrą ekstrakcję koloru i tanin.
Strona jest przeznaczona dla pełnoletnich użytkowników.
Czy masz ukończone 18 lat?